WIJNMAKERIJ

 
De wijndruiven worden laat in oktober met de hand geoogst op hun toppunt van rijpheid en aroma’s.Om bijzondere wijn te maken is het essentieel om het terroir te respecteren. Een wijnbouwer begeleidt enkel de druiven naar de fles, maar wel door een hoog technologische vinificatie!
Want dit ambachtelijk wijnbedrijf is uitgerust met de allernieuwste vinificatieapparatuur. De Duitse topfirma Scharfenberger leverde een roterende volledig computergestuurde pneumatische pers van 4.200 liter. Deze perstechniek is spectaculair door het opblazen van een membraan of ballon die de druiven heel zachtjes en onder zeer lage druk perst. Hierdoor is het druivensap van een superieure kwaliteit Ook het gebruik van pompen wordt tot een minimum beperkt. Deze technieken respecteren met de grootste zorg de origine van de druiven om de uiteindelijke wijnsmaakte benadrukken, dit is de ware essentie van “terroir”.
 
 
Roestvrijstalen temperatuur-gecontroleerde rijpingsvaten en Franse eiken barriques zorgen verder voor een perfect evenwicht tussen traditie en de allernieuwste technieken. De vroegere koelhuizen zijn nu aan een tweede leven begonnen als wijnkelder of vinificatieruimte. Hier is Karel in staat om tijdens het gistingsproces de temperatuur nauwgezet te beheersen zodat de aroma’s optimaal behouden blijven. Het eerste koelhuis is volledig ingericht met roestvrijstalen cuves. Elk vat heeft een aparte temperatuur controle voor een optimale alcoholische fermentatie.
De witte Pinot Blanc en Pinot Gris worden eerst ontsteelt waarna minstens 5 uur schilcontact.
Na de zachte persing klaart het sap gedurende 24 uur en start de gisting. Deze duurt 4 à 5 weken op lage temperaturen met aansluitend een rijping van 6 maanden op de fijne gist.
De Pinot Noir krijgt een VIP-behandeling door een koudemaceratie van minstens 5 dagen zonder kneuzing. Daarna volgt een open fermentatie met vrij warme wisselende temperaturen voor een optimale extractie van kleur en tannines.
De schillenhoed wordt handmatig en 5x per dag in de gistende wijn gedrukt , zo houdt men écht de vinger op de pols. Met verder nog één délestage duurt de hele cuvaison 3 weken. Het tweede koelhuis is voorbehouden voor de opvoeding en rijping in Franse eiken vaten (barriques) van de rode Pinot Noir voor 10 maanden alsook een gedeelte van de Pinot Gris voor 5 maanden. Elk op hun fijne gist (sur lie). Elk jaar wordt 30% van de vaten vernieuwd.
Deze barriques van 228 liter worden op de traditionele artisanale wijze gemaakt en gebrand door tonnellier Jérôme Viard uit Cauroy Les Hermonville nabij Reims en door Stéphane Chassin van Tonnellerie Chassin uit Rully, Bourgogne.
Nieuw in het assortiment wijnen is de
Mousserende wijn volgens de Méthode Traditionnelle. De Pinot Blanc, Gris en vooral Pinot Noir leveren de druiven en verlenen ook de naam: Pinot Brut.
De druiven worden met de hand geplukt en met hele trossen geperst en verder gevinifieerd als droge witte wijn in Roestvrijstalen Cuves. Na de botteling vindt de 2de gisting plaats in de fles en rijpt met de lie vervolgens 12 maanden “sur latte”.
Hierna volgt de remuage met de splinternieuwe dubbele gyropallette, Deze brengt de lie of de gist naar de flessenhals. Na het verwijderen van
de lie, het “dégorgement” rijpt de wijn nog eens 2 maanden tot op het wijnfeest in september…
Om de wijnen verder op topniveau te brengen wordt Karel bijgestaan door een oenoloog of wijningenieur van het gerenommeerde Elzasser analyselabo Oenologie Immélé in Sigolsheim bij Ribeauvillé. Het zijn al deze factoren, de passie en het vakmanschap van Karel die er voor zorgen dat deze zonnige Limburgse regio u een terroirwijn presenteert met een niet te imiteren karakter, specifiek voor de Maasvallei.
wit
Pinot Blanc
Pinot Gris
Pinot gris barrique
Pinot noir barrique
Pinot Brut